KAYIT YENİLEME İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

11.2.2016

Kayıt Yenileme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Birinci sınıfım. Kayıt yenileme yapmam gerekiyor mu?

Cevap: Evet, sadece bahar dönemi için ders kaydınızı kendiniz yenileyip derslerinizi seçmeli ve danışmanınıza onaylatmalısınız.

Soru: Birinci sınıfım. Üstten ders alabilir miyim?

Cevap: Hayır, ilk yılın ilk döneminde üstten ders alamazsınız. En az 2 dönem okuyup 3. dönem için üstten ders alabilirsiniz.

Soru: Kayıt yenileme sırasında alttan başarısız olduğum dersi mi öncelikle almalıyım?

Cevap: Evet, kayıt yenileme sırasında öncelikle alttan başarısız ve devamsız olduğunuz derslerin alınması gerekmektedir. Sistem sadece devamsızlık ve başarısız olduğunuz dersleri otomatik olarak eklemektedir. İlk kez alınacak dersleri siz kendiniz isterseniz seçebilirsiniz.

Soru: Kayıt yenileme işlemlerini çeşitli nedenlerden dolayı zamanında yapılmadığı takdirde hangi yol izlenmelidir?

Cevap: Akademik Takvimde belirtilen sürelerde kaydını yaptıramayan öğrenciler, mazeretlerine ilişkin başvurularını, öğrenim gördükleri ilgili birime ekle-sil haftası içinde yapmalıdırlar. Mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler ise kayıt yenileme işlemlerini kabul tarihinden sonraki ilk beş iş günü içinde tamamlamak zorundadırlar.

Soru: Bir yarıyıl kayıt yenilemeyen öğrencinin izleyen yarıyılda öğrencilik hakkı devam eder mi?

Cevap: Kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. İzleyen yarıyılda ise kaydını yenilediği taktirde öğrencilik hakları devam eder.

Soru: İkinci öğretim öğrencileri dereceye girdiklerinde katkı payından muaf mı? Dereceye girip girmediğimi nereden öğrenebilirim?

Cevap: İkinci öğretim öğrencileri dereceye girip giremediklerini banka veya otomasyon sistemlerinde görebilirler. Eğer dereceye girmişseniz birinci öğretim harcını yatırmanız gerekir. Zaten otomasyon sistemi size ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini söylemektedir.

Soru: İkinci öğretim öğrencileri dereceye girdiklerinde birinci öğretime geçebilirler mi? Birinci öğretime nasıl geçebilirim?

Cevap: İkinci öğretim öğrencileri dereceye girdiklerinde yatay geçişe başvurabilirler. Yatay geçiş isteyen öğrenci yatay geçiş yönergesi kapsamında değerlendirilir.

Soru: Kayıt dondurmak için ne zaman başvurmalıyım?

Cevap: Adıyaman Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 31. maddesi uyarınca haklı ve geçerli bir nedeninizin bulunması ve bunun belgelenmesi durumunda ilgili fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokul, devlet konservatuvarı yönetim kurulu kararıyla kayıt dondurma hakkınız var.

Soru: Geçerli mazereti olan öğrenci, en fazla ne kadar kayıt dondurabilir?

Cevap: Öğrenimine ara vermek zorunda kalan öğrenci haklı ve geçerli nedenlere uygun olarak mazeretini belgelemesi ve ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi kaydıyla en fazla iki yarıyıl süre için kayıt dondurabilmektedir. Ancak öğrenci dışında gelişen olağanüstü durumlarda bu süre uzatılabilir.

Soru: Kayıt dondurduğum döneme ait katkı payını yatırmalı mıyım?

Cevap: Kayıt dondurma başvurusu kayıt yenileme döneminden önce ise katkı payı/öğrenim öğrenim ücreti alınmaz. Dönem içersinde ise ödenmiş olan katkı payı/öğrenim ücreti iade edilmez. 1 yıl süre ile kayıt dondurursanız 2. yarıyıla ait katkı payınızı yatırmak zorunda değilsiniz.

Soru: Hangi durumlarda öğrencinin kaydı silinir?

Cevap: a) Kesin kayıt işleminin usulüne uygun yapılmadığının veya kesin kayıt hakkı kazanılmadığının anlaşılması nedeniyle kayıt işleminin iptal edilmesi.

b) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca Üniversiteden çıkarılma cezası alması.

c) Öğrencinin yazılı başvurusu ve kendi isteği ile üniversiteden ayrılmak istemesi durumunda kaydı silinir.