Üniversitemiz Ombudsmanlık Topluluğu Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Diyarbakır Konferansına Katıldı

Kamu Denetçiliği Kurumu ile Avrupa Birliği tarafından ortak yürütülen “İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolünün Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi” kapsamında Diyarbakır’da 4 Kasım 2022 Cuma günü gerçekleştirilen bölgesel konferansa ADYÜ Ombudsmanlık Topluluğu üyeleri, topluluğun akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem CEREN refakatinde katılım sağladı.

Programa Kamu Başdenetçisi Şeref MALKOÇ, Kamu Denetçileri, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan SU, il protokolü üyeleri, farklı üniversitelerden ombudsmanlık topluluğu üyeleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Türkiye'nin en yeni, en genç kurumlarından biri olduğunu belirten MALKOÇ; “2012 yılında 6328 sayılı Kanun çıkmış ve 2013 yılından beri çalışıyoruz. Kuruluş felsefesi, amacı, gayesi şu: İdareyle vatandaş arasında bir sorun çıktığında, problem olduğunda mahkemesiz çözüm olsun. Yani Kamu Denetçiliği Kurumu dünyadaki yaygın adıyla ombudsmanlık, idareyle vatandaş arasında bir hakem, bir arabulucu kuruluş. Aynı zamanda da halkın avukatı. Adalete ulaşmada üç temel özellik vardır: Bir, kolay başvuru. İki, ucuz veya bedava olması. Üç, kararın kısa sürede çıkması. Türkiye Büyük Millet Meclisi işte bu üç görevi kanunla bize sorumluluk olarak vermiş.”

Konferansta vatandaşlardan ve öğrencilerden gelen sorular, talepler ve sorunlar dinlendi. Üniversitemiz Ombudsmanlık Topluluğu üyesi İktisat Bölümü öğrencisi Mazhar SEKÜ üniversitemiz Ombudsmanlık Topluluğu adına söz alarak arabulucuk sisteminin ülkemiz açısından büyük bir gereklilik olduğunu özellikle milyonlarca öğrencinin ve binlerce personelin bir arada yaşadığı üniversitelerde arabulucuk müessesesinin oluşturulması gerektiğine değinerek, özellikle öğrenci ile öğrenci veya hoca arasında yahut personelin kendi arasında yaşadığı sorunların yargıya taşınmadan arabulucular vasıtasıyla çözüme kavuşturabileceğini belirtti. Bu konuyla alakalı üniversitelerde arabuluculuk sisteminin bir an önce oluşturulması ve çalışmalara başlamasının üniversitelerde hak arama kültürüne ve sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.