Fakültemiz Öğrencilerine Yönelik Gençlik Söyleşisi Gerçekleştirildi
Fakültemiz Kariyer Planlama Ofisi tarafından organize edilen Gençlik Söyleşileri’nin ilki Gençleri Bekleyen Fırsatlar ve Tehditler temasıyla dekanımız Prof. Dr. Fatih DOĞANOĞLU tarafından gerçekleştirildi.
24.12.2024 tarihinde ADYÜ Genç Ofis’te gerçekleşen söyleşiye fakültemiz öğrencilerinin yanı sıra öğretim elemanlarımız da katılım sağladılar. Konuşmalarına, Oxford Sözlüğü ve Türk Dil Kurumu tarafından 2024 yılının kelimesi olarak hangilerinin seçildiğine ilişkin soru ile başlayan DOĞANOĞLU, Oxford Sözlüğü tarafından yapılan oylamada yılın kelimesi olarak seçilen “Beyin Çürümesi” ve Türk Dil Kurumu tarafından yapılan oylamada yılın kelimesi olarak seçilen “Kalabalık Yalnızlık” kavramları üzerinden değerlendirmeler yaparak sözlerine devam etti. Özellikle dijital mecraların doğru, bilinçli ve kontrollü kullanımının akademik başarıda önemli olduğunu, aksi halde boş yere geçirilen zamanın telafisi mümkün olmayan kayıplara kapı araladığı ifade edildi.
Dünyadaki gelişmelerin ve ortaya konulan projelerin iyi takip edilmesi gerektiğini vurgulayan DOĞANOĞLU, tarihsel okumaların ve bağlantıların iyi yapılmasının, içerisinde doğulan toplumun ve yaşanılan coğrafyanın özelliklerinin iyi bilinmesinin kelime ve kavram üretimine yön vermede etkili olduğunu belirterek “özgürlük, hürriyet, müsavat, kültür üretimi, diaspora, tanzimat, ayrıcalık, demokrasi, sermaye, bilgi, bilim, vb.” kavramların tarihsel arka planlarına, bu kavramların doğduğu kültüre ve bunlara yüklenen misyonlara ilişkin açıklamalar yaptı.
DOĞANOĞLU, çalışmanın ve ben de varım demenin önemini “Yattığımız yerden bir şeyler olmuyor. Kelime üreteceksin, kavram üreteceksin, meselelere kafa yoracaksın ki akışa yön verebilesin. Allah çalışana veriyor.” sözleriyle ifade etti.
DOĞANOĞLU, öğrenciler için iş kaygısının ve işe girme isteğinin gayet normal bir durum olduğunu, bu süreçte diplomanın yanında kendilerini geliştirecek ek çabalara ve belgelere ihtiyacı olduğunu da şu sözlerle dile getirdi:
“Bugün diploma bir şekil şartı, yasal şarttır. Ancak tek başına yeterli gelmemektedir. Bunun yanında zaman kaybetmeden bazı ek becerilere, bazı ek kazanımlara, sertifikalara, kurslara da ihtiyaç duyulabiliyor. Kendinizi bunlarla desteklemek sizleri diğerlerinden ayıracak önemli bir unsur olacaktır. Artık zaman ve teknoloji çok daha kıymetli ve belirleyici olduğundan alternatif fikirlere ve girişimlere de yeşil ışık yakılmalıdır. Aranan niteliklere ilişkin saptamalar yapmak ve donanımlarınızı bu doğrultuda geliştirmek gerekiyor. Özellikle yazılım programlarıyla kendinizi ilişkilendirmek önemli. Mezun olunan bölümün, okulun, diplomanın bir artısı vardır elbette, ancak sahip olduğunuz bilgi, beceri, yetenek ve yetkinlikler sizi ön plana çıkaracaktır. Artık zamanınınız bir kısmını bu tür işlere ayırmak zorundasınız. Zaman ayırmadan, çabalamadan bu işlerde yol almanız mümkün değil. Birileri 10 saat çalışırken siz 10 dk. çalışarak bir yerlere varamazsınız, başarılı olamazsınız. Dolayısıyla üniversiteden mezun olurken, geleceğin dünyasında kendinize yer/yaşam alanı açmanın yolu, kendinizi çok yönlü yetiştirmekten, hazırlamaktan, kazanımlar elde etmekten ve mutlaka bolca okuma yapmaktan geçiyor.”
Söyleşi, soru-cevap faslının ardından çekilişle kitap hediye edilmesiyle sona erdi.